h

Vukovar na dlanu

Crkva gospe Fatimske

Župna crkva Gospe Fatimske sagrađena je 1981. godine u dijelu grada koji se zove Borovo naselje. Tijekom ratnih razaranja 1991. godine crkva je srušena gotovo do temelja.

Na tom istom mjestu, 2003. godine započeti su radovi na obnovi crkve, a kamen temeljac za novu crkvu uzet je iz oltara potpuno srušene crkve. 2008. godine završeni su radovi. Sa zapadne je strane crkve pridodan samostanski dio sa župnim dvorom, a s istočne je strane zadržan negdašnji ulaz i izgrađen poseban pastoralni centar.

Nova župna crkva također je posvećena Gospi Fatimskoj, ali s posebnim epitetom: Gospa Povrtanika. Gospu Povratnika odnosno kip Gospe Fatimske je 1988. godine iz Fatime donijela časna sestra Ivana, redovnica Milosrdnih sestara svetog Križa iz Đakova te je kip stajao u crkvi tik do oltara. Iako je crkva pretrpjela teška ratna razaranja, kip je ostao gotovo u potpunosti neoštećen pod ruševinama crkve gotovo devet godina.. Nakon mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja inženjerijske postrojbe Hrvatske vojske teškim su strojevima raščišćavale miniranu i do temelja srušenu župnu crkvu te su 2000. godine naišli su na neoštećen kip Gospe Fatimske.

Moja lokacija

Crkva gospe Fatimske
  • Adresa: Lička ulica 23A, Vukovar
Skip to content